Відомо, що сакури вважаються символом Японії, на цвітіння яких приїздять подивитись туристи з навколишніх країн. Довгий час це сприймалося як суто японське явище. Але з кожним роком Ужгород та інші міста Закарпаття стають все популярнішими саме через цвітіння ось цієї японської «делегації» вишні. Так, що ж вона робить у найзахіднішому куточку України?сакура ужгород сакури

Йосип І ГабсбургВерсій є безліч, але ми вам розповімо дві найвідоміші, які екскурсоводи розповідають гостям міста. Отже, ще 300 років тому, за часів правління австрійського цісаря Йосипа І, Японія намагалась налагодити дипломатичні зв’язки із цією могутньою державою у центрі Європи. Тож, японський імператор Накамікадо відправив свого посла да Відня. Звісно, що з пустими руками він його не відправив, а тому передав напевно найцінніший подарунок з Японії – саджанець сакури. І ось, якось цей посол по дорозі до Відня зупинився на нічліг у Мукачеві. Про появу чужоземця з іншого континенту знало все місто. Тому, сакура ужгород сакуримісцеві цигани вирішили його в ночі обікрасти, що їм і вдалося. Побачивши, що серед його «скарбів» були лише дерева, цигани вирішили їх все таки посадити, так-як думали, що їх плоди мають бути дорогими. Коли японська вишня зацвіла, то вона не дала жодних плодів і все місто кепкувало із горе-крадіїв. Тому, цигани продали ці дерева на ужгородському ярмарку як вишні із надзвичайно смачними плодами. Звісно, і в ужгородців сакури не дали плодів, але краса їх цвіту сподобалась містянам і лише через неї її лишили рости на центральних вулицях міста.

Як ви зрозуміли, ця історія більше схожа на легенду. Але ми вважаємо, що в кожній легенді є лише частинка легенди. Але для більш прискіпливих читачів у нас є більш офіційна теорія походження сакур в Ужгороді. Ще за часів входження Закарпаття (Подкарпатської Русі) до складу Чехословаччини, влада активно вкладала кошти з 1919 по 1939 роки у розвиток краю і особливо у розбудову нового елітного мікрорайону Ґалаґов. Саме тут до сих пір росте найбільше японських вишень. Історики Ужгородського національного університету стверджують, що сакури почали висаджувати чеські ботаніки. І, власне, вони виявили, що тутешній клімат найкраще підходить для висаджування сакур.

Розмножується сакура лише щепленням, так-як вона не дає плодів. Вони живуть до 100 років. Зазвичай, прищеплюють їх до вишні або черешні через їхню витривалість. Цвіте сакура близько 2 тижнів. Період її цвітіння кожного року різниться від попереднього, адже весна починається щороку то раніше, то пізніше. Цвіте вишня з середини квітня і аж до початку травня. В ці дні в Ужгороді проходить масштабний фестиваль «Сакура-Фест», який включає і спортивні, і культурні, а також гастрономічні події. Тут ви зможете і продегустувати рожеві вина на Sakura Wines. сакура ужгород тур карпати

Також в рамках цього фестивалю проводяться безліч інших подій, як:

  • запуск небесних ліхтариків в пам’ять про жертв Чорнобиля та Фукусіми
  • вручення титулу «Людина року» тому, хто першим запримітить розквітлий цвіт сакури
  • фестиваль меду та вина «Сонячний напій»
  • творчі конкурси та літературні квести
  • концерти за участю місцевих і приїжджих дитячих колективів
  • інші флеш-моби та майстер-класи.

Поїздку до Ужгорода на сезон сакур варто поєднати із відвідуванням замку Унгвар та екскурсією по місту, на якій гід не лише розповість цікаві історії та факти про місто, а також покаже найкращі місця для фотосесій із сакурами! Або відвідайте найкрасивіші місця Закарпаття під час 3-денного туру на цвітіння сакури.

Один із наймасштабніших фестивалів виноробстава в Україні ви можете відвідати, завітавши до колоритного міста Мукачево на час святкування Старого Нового року. “ Червене вино ” проводиться тут з 1996 року, і не втрачає власної популярності.

На фестивалі є можливість поспостерігати за тим як найкращі винороби  виборюють звання “найкращого”, а результати їх праці тут оцінює компетентне жюрі та дегустаційна комісія. Доречі, номінацій, в яких визначаються найсмачніші вина, тут три: червоне, біле та десертне вино.

Для туристів це просто знахідка, тут можна і безкоштовно продегустувати різні сорти вин, і скуштувати страви закарпатської кухні, а тим, кому прийде до вподоби напій, зможе його придбати собі за демократичною ціною.

Аби нічого не пропустити і відвідати всі атракції фестивалю, кожного року організатори готують спеціальні буклети для гостей, в яких розміщена інформація про найкращих виноробів, що беруть участь у конкурсі, місце розміщення яток, в яких можна скуштувати вино й різноманітні смаколики, та загальну карту дійства.

Головне, що зачаровує гостей, – це атмосфера, яка панує на фестивалі. І не дарма, усі елементи, які на ньому присутні – як частинки великого пазлу, криють у собі унікальну історію Закарпаття та, зокрема, Мукачева, розкривають секрети їх гостинності, і являються прообразом любові до своєї справи людей, які тут живуть. Завітайте до парку “Перемога” в м. Мукачево з 11 по 15 січня та відчуйте атмосферу фестивалю “ Червене вино ”.

червене вино червене вино

Якщо вас приваблює вогняне видовище, обов’язково завітайте до Ужгорода. Тут щороку проводять фестиваль Fire Life Fest, – подія, яка об’єднує виступи театрів вогню з  усієї України і не тільки. Програма фесту захоплює своєї яскравістю, неординарністю і, в деякій мірі, небезпечністю, що допомагає здобувати ще більшу кількість прихильників. Безпосереднім організатором фестивалю є Ужгородський театр вогню “Fire life”, який завжди “запалює” цікавими постановками та костюмами. До речі, за останній рік програма доповнилась світлодіодним та неоновим шоу, що робить його ще більш емоційно потужним.

Спостерігайте за фаєр-батлами, цирковим шоу, гімнастами та акробатами, фокусниками та жонглерами, які прекрасно володіють майстерними навичками. Для ваших дітей організатори передбачили спеціальну дитячу зону, в якій аніматори розважають найменших гостей фесту. А поки ваша малеча в надійних руках, ви можете відвідати майстер-класи та взяти участь в різноманітних конкурсах. Для найбільш затятих фанатів вогняного шоу на фесті відведена окрема локація, на якій вони можуть придбати спеціальний реквізит.

Увесь час фестиваль супроводжують концерти музичних груп. І це неабиякий плюс до “вогняної” атмосфери фесту. Завітайте до Ужгорода на фестиваль Fire Life Fest, – там дійсно гаряче.

Проводи вівчарів на полонину

Справжнє етнографічне та гастрономічне свято – проводи вівчарів, щорічно проводиться на Міжгірщині, що на Закарпатті. Тут ви маєте змогу взяти майстер-клас з приготування овечого сиру, скуштувати різноманітні гуцульські страви, придбати оригінальні вироби ручної роботи та послухати закарпатських пісень.

Закарпатське божоле

Свято вина та меду щорічно проходить в місті Ужгороді на початку листопада. Фестиваль “ Закарпатське Божоле ” вже встиг привити до себе любов великої кількості гостей, які на нього завітали та став для них ще одним із пунктів для обов’язкових відвідин. Тут представлені найкращі зразки молодого вина цьогорічного врожаю винограду із різних куточків Закарпаття.

Локацією, яка збирає виноробів та поціновувачів вина, було обрано старовинні винні підвали графів Другетті “Совине гніздо”. Тут можна спостерігати за традиційним відкорковуванням першої бочки вина, театральним дійством, файєр-шоу та лицарськими боями. Щодо дегустації напою, то кожен відвідувач має змогу придбати фірмовий фестивальний бокал з логотипом свята “ Закарпатське Божоле ”, у ціні якого закладений літр вина та картка “Народної дегустації”. Цей бокал дасть змогу взяти участь в голосуванні за краще молоде вино фестивалю. Тож кожен гість може долучитись до визначення найкращих виноробів Закарпаття, зразки вина яких наберуть найбільшу кількість голосів.

Окрім молодого вина, ви маєте змогу скуштувати різноманітні страви закарпатської кухні, мед, закарпатський сир, придбати продукти бджільництва та сувеніри. Для тих, хто цікавиться культурою споживання вина, спеціалісти готові поділитись деякими секретами, а також розповісти про історію виноробства на Закарпатті, традиції вживання напою та про особливості унікальної професії винороба.

Завітайте на фестиваль “ Закарпатське Божоле ” та пориньте у атмосферу традицій виноробства краю та унікальності понад сорока сортів молодого вина, які тут представлені. Це дійство, яке залишає свій відбиток у серці кожного і проводить паралель із французьким аналогом, історія якого сягає аж позаминулого століття.

збір винограду

Завітавши до сонячного Закарпаття восени у вас є нагода познайомитись з культурою виноробства, яка має кількасотлітню історію. Унікальний мікроклімат, склад ґрунту, рельєф дозволяють тут вирощувати виноград найрізноманітніших сортів: Черсегі Фюзелеш, Каберне, Леанка, Делавар, Іршаї Олівер, Трамінер, – невеликий перелік з них. Виноград тут вирощують як на присадибних ділянках, так і на великих плантаціях, тому на Закарпатті чи не кожен господар ладен похизуватися щедрим врожаєм та пригостити вас вином власного виробництва. збір винограду

Домашнє вино ви зможете скуштувати на різноманітних фестах, ярмарках. Винороби дбають про те, аби саме їх напій прийшов вам до вподоби, тому ретельно працюють над всіма етапами його виготовлення. А секретів цього процесу тут вдосталь. Тож слід завітати на Закарпаття та привідкрити для себе завісу творення п’янкого нектару та дізнатись у чому ж його унікальність. До речі, тут ви можете побачити як в застарілий спосіб давлять виноград – ногами в дубових чанах. І самі маєте змогу взяти в цьому участь. Під звуки чардашу та співи такий процес стане для вас по особливому незабутнім.

Відвідавши великі виноробні комплекси, є можливість продегустувати зразки їх продукції, а також придбати ті, які прийшли вам до вподоби. Тому з порожніми руками звідси ніхто не йде. Зазвичай в таких комплексах ви можете познайомитись з повним циклом виробництва вина: від етапу вирощування винограду на плантаціях до витримки вина в бочках.

Збір винограду на Закарпатті – подія культова. Тому варто зробити його відвідини “must have” для всіх тих, хто бажає дізнатись про секрети творення сонячного напою та спробувати його на смак.

Варишське пиво

Справжнє свято крафтового пива кожного року проходить в місті Мукачево, що на Закарпатті. Ще у 1701 році князь Ференц Ракоці ІІ започаткував пивні традиції Закарпаття, підписавши грамоту про заснування пивоварні в селі Подгерінг, і які продовжили графи Шенборни з 1728 року.

Гуцульська бринза

Гостинна Рахівщина кожного року готує для туристів неймовірно колоритне свято – “ Гуцульська бринза ”. Це фольклорний фестиваль-ярмарок, який традиційно проводиться у вересні, і який демонструє гуцульські традиції, розваги, культуру, гастрономію та звісно овечий сир  – бринзу.

На Синевир трембіти кличуть

Подалі від шумних міст, серед Карпат, в оточенні могутніх лісів, розмістилась перлина Закарпаття – озеро Синевир, що чарує своєю безмежною красою, як його глибина. Знаходиться воно на висоті 989 метрів над рівнем моря, неподалік від села Синевирська Поляна Міжгірського району.

Лемківська ватра

Із 1982 року в Бескидах проводиться міжнародний етнографічний фестиваль “ Лемківська ватра ”. Тут представлені зразки народного мистецтва лемківської автентичної культури. Для тих, хто є поціновувачем традицій та звичаїв, як основних оберегів національної духовності, цей фестиваль стане вдалою знахідкою.

Лемківська культура – сукупність унікальних звичаїв та обрядів, які кладуть свій відбиток на самобутнє традиційне мистецтво лемків. Познайомитись з нею стане за честь кожному хто відвідає фестиваль. Родзинкою заходу є запалення ватри на початку свята, що символізує возз’єднання.

Тут можна придбати вироби ручної роботи, вишивані сорочки з лемківськими орнаментами, книги та картини. Для дітей тут відведена окрема локація – “Ватрочка”, на ній аніматори розважають наймолодших гостей, знайомлячи їх з культурою лемків.

Протягом усього часу проведення фестивалю тут виступають різноманітні фольклорні ансамблі, проводяться авторські зустрічі та виставки. А також значна увага присвячена темі “Операція “Вісла”, вона стає провідною в дискусійній панелі, яка організована в рамках фестивалю.

Познайомившись з багатоманітною лемківською культурою, гості мають змогу насолодитись традиційними стравами та напоями, які тут пропонують скуштувати.

Завітайте на фестиваль “ Лемківська ватра ” і відчуйте як культивують традиції та зберігають рідну культуру співом, танцем чи словом.

Ужгородська регата

Слово “регата” у вас асоціюється з повноводними гірськими річками або ж морськими просторами? В Ужгороді розвіють цей стереотип. Тут нема перепон для проведення змагань, учасників не насторожує ні мілководна річка Уж, ні швидкість її течії.

Всім відомо, що рецепти приготування однієї з найпопулярніших страв української кухні – голубців, славляться своєю різноманітністю. У кожному регіоні надають їй якусь особливість. Закарпаття не стало винятком, тут щороку проводиться фестиваль “Бичківські голубці”.

Із 2007 року в с. Лисичово, що на Іршавщині, проводиться фестиваль ковальського мистецтва “ Гамора ”. Назва його походить від прізвища власника – австрійського інженера Гамора, який володів на території Закарпаття декількома мануфактурами, серед яких і завод чавунних печей у с. Довге.

Аби відчути атмосферу весілля не обов’язково виходити заміж. Щорічно в Ужгороді проводиться традиційний парад наречених, і супроводжується дійство музикою, співами, яскравими усмішками та спалахами фотокамер. Сотні дівчат ходять вулицями міста в білосніжних сукнях даруючи перехожим неймовірні емоції під супровід закарпатських музичних колективів.

Познайомитись зі справжньою гуцульською кухнею ви зможете, відвідавши етно-кулінарне свято під назвою “ Берлибашський бануш ”. Звичайно, що коронною стравою на цьому дійстві буде банош, – густа каша з кукурудзяної муки зварена на сметані, варять тут її на відкритому вогні і виключно з натуральних продуктів. Тут ви зможете скуштувати його абсолютно безкоштовно. А рецептом приготування справжнього гуцульського баношу з вами навряд чи поділяться, оскільки тут його передають з покоління в покоління. Хоча, без унікальних умов, які є на Закарпатті, навряд чи хтось зможе повторити цей кулінарний шедевр. Позмагатись у приготуванні баношу умільці можуть на конкурсі, що проводиться в рамках фестивалю.  І, звичайно, свято не обмежується дегустацією. Гості можуть спостерігати за святковою гуцульською ходою, запаленням традиційної полонинської ватри, – таке видовище неаби як їх вражає та закарбовується у пам’яті кожного. Поринути в гуцульську культуру допоможуть і виступи творчих колективів, різноманітні конкурси та розваги.

Окрім баношу ви маєте змогу спробувати безліч інших страв закарпатської кухні та різноманітні домашні настоянки та наливки. Але пропонуємо вам ними не захоплюватись, оскільки ризикуєте пропустити знайомство з коровою Берлибашкою – “засновником, організатором та спонсором заходу”, бо ж фестивальний банош готується виключно на сметані з її молока.

 

В рамках проведення масштабного фестивалю “Сакура Фест” в Ужгороді проводиться ярмарок “ Сонячний напій ”, на ньому гості мають змогу придбати мед, бринзу, шовдарь, вино, різноманітні сири, рибу, солодощі, а також оригінальні вироби з дерева та лози.

Кожного року в середині квітня Ужгород на декілька тижнів перетворюється в райський куточок, що буяє ніжно-рожевим цвітом. Сакура є незмінним символом міста, яким так пишаються ужгородці. І не дарма, туристи полюбляють навідуватись сюди саме за цим видовищем.

Насолодитись красою зимового Ужгорода ви можете завітавши сюди на різдвяні свята. Щороку тут розгортається різдвяний ярмарок, на якому вирує неабияка атмосфера свята, наповнюючись запахом гарячого глінтвейну та ароматних смаколиків під звучання колядок.

Щороку в переддень Святого Миколая в місті Ужгород проводиться хода Миколайчиків. Вулиці заполоняють перевдягнені в традиційне вбрання маленькі помічники Святого Миколая, які роздають перехожим цукерки, співають новорічно-різдвяних пісень, вітаючи мешканців та гостей міста зі світлим святом.

Ви вже стомленні від однакових старих готелів? Переверніть ваші уявлення про подорожі – зупиніться на дереві! Задуми про готелі на деревах прийшли далеко з нашого дитинства, коли ми відвідували їх як неформальні клуби. Багато ґаджетів, кондиціонерів, ліжка королівських розмірів, люкс-харчування – це є реалії сучасних будинків на деревах. Пропонуємо вам знайти натхнення у дослідженні джунглів з рейтингом 5 найкращих будиночків на деревах

Сьогодні, 27 вересня, у всьому світі відзначається Міжнародний день туризму. Це свято лише своєю назвою закликає людей подорожувати. Тому, ми вирішили вам трішки розповісти про сьогоднішню подію.

Хустщина славиться унікальними промислами та фермами. Так, ви можете ознайомитись як місцеві займаються лозоплетінням, вівчарством та сироварінням. Тут ви також зустрінете плямистих оленів, яких тут аж понад 300 голів. Місцеві мешканці Хустщини неабияк турбуються про туристичну привабливість свого краю, пишаючись при цьому його автентичністю, сприятливим кліматом, і, щонайважливіше, гостинністю. І с. Горінчево не стало винятком. Цікаві до нетипових фермерств туристи можуть відвідати тут буйволину ферму “На току”.

Нещодавно в Закарпатті відкрилась равликова ферма. Делікатес, родом із Франції, вже облюбували туристи, і приїжджають сюди не тільки поспостерігати за умовами, в яких вирощуються равлики, але й спробувати їх на смак. Тут вам запропонують скуштувати цю страву за трьома рецептами: “Шафрано”, “По-Бургундськи” та “По-Закарпатськи”, і доведуть, що цілком можливо поєднати равлика з домашнім закарпатським сиром, і смакувати це буде не гірше, аніж в елітних ресторанах.  

Побачити екзотичних птахів на Закарпатті ви маєте змогу завітавши на ферму Василя Васильовича Перця, яка знаходиться поблизу м. Хуст. Він, вже понад п’ятнадцять років займається розведенням страусів. І розрослось його господарство з шести дорослих страусів до п’ятдесяти шести, які приносять потомство.

А ви могли б подумати, що екзотичний новозеландський фрукт — ківі, можливо вирощувати на Закарпатті? Так, наш край славиться унікальним кліматом для культивування різноманітних сортів культур, але цей випадок перевершить усі ваші очікування. В Ужгороді цією справою вже понад п’ятнадцять років займається селекціонер Генріх Стратон, він же є автором унікального морозостійкого сорту Карпатське ківі.